Kristin Hermansen

Dyrk med Bybonden: Gulrøtter

Kjenner du, som mange andre, behovet for å gjøre *noe* når verden og gode råd spriker i alle retninger? Bybondens beste tips er å dyrke mat! Ikke fordi du redder verken verden eller deg selv med noen sukkererter, men fordi kunnskap gir mestring, mestring gir ro - og egendyrket mat er trolig det diggeste som finnes!

Vi starter året med å dyrke gulrøtter!

I år skal vi dyrke sammen. Vi skal så gulrøtter i drikkekartong første uken i februar, og snart skal vi i gang med salat, erter og poteter. Dette er enkle vekster som alle kan få til. Vi viser deg hvordan, hele veien fra frø til innhøsting. Ta vare på drikkekartongene framover. Vi håper Bergen bugner av kartonggulrøtter, verandapoteter og blomsterpottesalat denne sesongen.

Ps! Du trenger ikke hage for å dyrke litt mat til din husholdning. En altan, platting eller terrasse holder lenge :)

Så gulrøtter i gamle melkekartonger for en plassbesparende og praktisk dyrkemetode.

Slik dyrker du gulrøtter i drikkekartong

Vi sår gulrøtter i januar for å gi dem en så tidlig start som mulig. Gulrøtter bruker ca 3 uker på å spire ved ideell temperatur og over 3 måneder før vi kan høste. Når vi sår nå i februar vil frøene spire når de er klar, trolig ikke før ut i april. Vi skal plante hele kartongen ned i jorden sent på våren. Vi dyrker sammen og nye innlegg om hva du skal gjøre kommer når det er på tide å foreta seg noe.

  1. Klipp av hjørnene i bunnen av kartongen.
  2. Fyll helt opp med godt fuktet jord
  3. Dryss gulrotfrø jevnt utover
  4. Dryss et tynt lag (ca 0,5 cm) jord over frøene
  5. Sett kartongene i en gjennomsiktig plastkasse og bær dem utendørs.
  6. På finværsdager kan du ta av lokket på boksen og lufte litt.

PS! Normalt skal temperaturene holde seg lave de neste ukene. Dersom det motsatte skjer bør du sjekke jevnlig at ikke jorden tørker ut i kartongene dine. Gi dem vann ved behov.

Del gjerne hva du dyrker med oss i sosiale medier! Bruk hashtaggen #dyrkmedbybonden på Instagram og Facebook og vis frem dine egendyrkede grønnsaker.

Følg med på hva Bybonden i Bergen gjør her: 

Instagram

Facebook

Vil du lese mer?